MEND-IT studie (Endeldarmkanker)
Dit onderzoek is inmiddels gesloten voor deelname. Indien er informatie beschikbaar is over onderzoeksresultaten, dan wordt dit getoond onder het kopje 'onderzoeksresultaten'.
Doel onderzoek
Deze studie onderzoekt het effect op het uitbreiden van de voorbehandeling voor lokaal voortgeschreden endeldarmkanker. De standaard voorbehandeling bestaat uit bestraling in combinatie met chemotherapie tabletten (chemoradiotherapie). In deze studie krijgt de patiënt extra chemotherapie via een infuus toegediend.
De artsen en onderzoekers van deze studie denken dat het toevoegen van chemotherapie via het infuus aan de voorbehandeling (inductie chemotherapie) ervoor kan zorgen dat de tumor bij meer patiënten kleiner wordt en eenvoudiger in zijn geheel verwijderd kan worden tijdens de operatie. Hierdoor denken de artsen en onderzoekers dat de kans op het terugkeren van de ziekte of het uitbreiden van de ziekte naar andere organen wat minder groot wordt. Met dit onderzoek willen zij onderzoeken of dit ook echt zo is.
Onderzoeksresultaten
Aantal deelgenomen patiënten
In totaal hebben 128 patiënten aan deze studie meegedaan.
Verwachte termijn resultaten
De eerste onderzoeksresultaten worden verwacht op 1 september 2026.
Toelichting
In dit onderzoek wordt het effect van een nieuwe behandeling voor lokaal voortgeschreden endeldarmkanker onderzocht. Lokaal voortgeschreden endeldarmkanker is een type endeldarmkanker met ongunstige eigenschappen. Deze ongunstige eigenschappen zorgen ervoor dat de endeldarmkanker moeilijk te verwijderen is en dat de kans dat de ziekte terug komt groter is dan bij tumoren zonder deze ongunstige eigenschappen.
De standaard behandeling voor patiënten met lokaal voortgeschreden endeldarmkanker bestaat uit een voorbehandeling met bestraling in combinatie met chemotherapie tabletten (chemoradiotherapie), gevolgd door een operatie met of zonder bestraling tijdens de operatie. Ondanks deze behandeling is er een kans dat de ziekte weer terugkeert of uitbreidt naar andere organen. De artsen en onderzoekers van deze studie denken dat het toevoegen van chemotherapie via het infuus aan de voorbehandeling (inductie chemotherapie) ervoor kan zorgen dat de tumor bij meer patiënten kleiner wordt en eenvoudiger in zijn geheel verwijderd kan worden tijdens de operatie. Hierdoor denken we dat de kans op het terugkeren van de ziekte of het uitbreiden van de ziekte naar andere organen wat minder groot wordt. Met dit onderzoek willen wij onderzoeken of dit ook echt zo is.
Overige opmerkingen
Link naar protocol studie: Neoadjuvant FOLFOXIRI prior to chemoradiotherapy for high-risk (“ugly”) locally advanced rectal cancer: study protocol of a single-arm, multicentre, open-label, phase II trial (MEND-IT) - PMC (nih.gov)
Verwijzing naar officiële publicatie
Kijk op de website voor meer informatie over de resultaten van deze studie.
Wordt er geloot?
Nee. Bij dit onderzoek speelt loting geen rol.
Behandeling
Stap 1: Geschiktheid
Er wordt gecontroleerd of de patiënt geschikt is voor de behandeling. Hiervoor worden een aantal onderzoeken verricht tijdens een bezoek aan het ziekenhuis.
Stap 2: Behandeling
Patiënten die meedoen aan dit onderzoek worden behandeld met chemotherapie via het infuus, gevolgd door chemoradiotherapie en een operatie.
Chemotherapie
Via een infuus wordt de chemotherapie (FOLFOXIRI) toegediend. Elke kuur bestaat uit 2 dagen. In totaal worden er 6 kuren toegediend. Na de eerste 4 wordt geëvalueerd of het zinvol is om door te gaan met de behandeling (effect versus geen effect). Dit wordt gecontroleerd met een CT en MRI. De totale duur van de chemotherapie is rond de 12 weken (3 maanden).
Met een CT-scan en MRI-scan wordt gecontroleerd of de ziekte heeft gereageerd op de behandeling.
Chemoradiotherapie
Dit is de standaard voorbehandeling. In totaal wordt de patiënt 5 weken elke werkdag bestraald. Op de dagen van de bestraling neemt de patiënt 2 keer per dag chemotherapie tabletten (capecitabine) in.
Met een CT-scan en MRI-scan wordt gecontroleerd of de ziekte heeft gereageerd op de behandeling. Als de ziekte stabiel is of gereageerd heeft op de behandeling, zal de operatie ingepland worden. Soms blijkt echter dat de ziekte is toegenomen en dat een operatie niet zinvol is. In overleg met de hoofdbehandelaar wordt dan afgezien van de behandeling in deze studie.
Operatie
Na de voorbehandeling wordt de patiënt geopereerd. De operatie vindt 10-14 weken na het einde van de bestraling plaats. Tijdens de operatie wordt zo goed mogelijk al het tumorweefsel verwijderd. Het kan nodig zijn dat de patiënt tijdens de operatie ook bestraald wordt.
Bij de operatie wordt de buik open gemaakt. Soms wordt er minimaal invasief geopereerd (laparoscopisch/robot geassisteerd).
Stap3: Controle afspraken
De controles in het ziekenhuis na de operatie zijn gelijk aan de patiënten die niet deelnemen aan de studie. De eerste 3 jaar na de operatie bezoekt de patiënt 4 keer per jaar de chirurg. Tijdens deze afspraken wordt er regelmatig bloed geprikt of een scan gemaakt om te kijken of de ziekte wel of niet is teruggekeerd.
Bijwerkingen
De arts bespreekt de bijwerkingen voordat de behandeling gestart wordt.
Extra belasting voor patiënt
- De extra ziekenhuisbezoeken (8) tijdens de chemotherapie.
- Extra CT-scan en MRI.
- Bloedafnames voor de chemotherapie.
- Vragenlijsten (3) over de gezondheid en kwaliteit van leven.
- Extra bloedafname (10-20 ml).
Onderzoeksgegevens
Wetenschappelijke titel
Neo-adjuvant FOLFOXIRI and chemoradiotherapy for high risk (“ugly”) locally advanced rectal cancer.
Studie website
Kankersoorten
endeldarmkanker
Fase trial
II
Status
gesloten (sinds: 21 oktober 2024)
Maximaal aantal patiënten
128
Sponsor / verrichter
Catharina Ziekenhuis Eindhoven
Principal Investigator
Dr. J.W.A. (Pim) Burger, Catharina Ziekenhuis
Coördinator
Drs. E. Banken, arts-onderzoeker medische oncologie, Drs. D.M.J. (Davy) Creemers
Contactgegevens
mend-it@catharinaziekenhuis.nl
Tel: 040-2396641
Onderzoeksgroep
DCCG
Goedkeuring
Het onderzoek naar deze nieuwe behandeling is getoetst door een erkende medisch-ethische toetsingscommissie. Deze heeft geoordeeld dat het verantwoord is om de medewerking van patiënten te vragen. Voor meer informatie zie: CCMO
Vermelding in trialregister:
- Register CCMO: NL74465.100.20
- OMON: NL74465.100.20
Meer informatie
Nederlandse titel
Neoadjuvant FOLFOXIRI en chemoradiotherapie voor patiënten met hoog-risico ("complex") lokaal voortgeschreden endeldarmkanker.
Extra informatie
Kijk op DCCG MEND-IT voor nog meer informatie over dit onderzoek.