BladParadigm (Spierinvasieve blaaskanker)
Studie voor patiënten met een verdenking opspierinvasieveblaaskanker zonder uitzaaiingen. In deze studie wordt onderzocht of het stellen van de diagnose blaaskanker middels een MRI-scan van de blaas in combinatie met het nemen van een biopt van de tumor veiliger is voor patiënten en betere uitkomsten geeft dan het geheel of gedeeltelijk verwijderen van de tumor door middel van een kijkoperatie.
Doel onderzoek
In deze studie wordt onderzocht of de diagnostiek van spierinvasieve blaaskanker met een MRI kan verbeteren. Voor de keuze van behandeling is het van belang te kunnen vaststellen of de tumor in de blaasspier is doorgegroeid. Om dit goed te kunnen beoordelen werd tot nu toe de blaastumor eerst geheel of gedeeltelijk verwijderd met een kijkoperatie via de plasbuis. Er zijn echter aanwijzingen dat deze standaard kijkoperatie ook risico’s met zich meebrengt.
In deze studie wordt onderzocht of het stellen van de diagnose blaaskanker middels een MRI-scan van de blaas in combinatie met het nemen van een biopt van de tumor veiliger is voor patiënten en betere uitkomsten geeft dan de standaard kijkoperatie.
Tegelijkertijd wordt onderzocht of met de MRI-scan de tijd tot de definitieve behandeling (dat is meestal het verwijderen van de gehele blaas al dan niet na een chemotherapie-behandeling, of een blaassparende behandeling welke bestaat uit een combinatie van chemotherapie en radiotherapie) korter is, omdat met een MRI-scan de wachttijd voor de kijkoperatie wordt vermeden.
Wordt er geloot?
Ja. Deelnemende patiënten worden door loting verdeeld in verschillende groepen. Alle groepen worden met elkaar vergeleken. Patiënten weten vooraf niet in welke groep ze terechtkomen.
Voorwaarden
De voorwaarden voor deelname aan dit onderzoek zijn onder andere:
- Patiënten met verdenking op spierinvasieve blaaskanker, zonder uitzaaiingen.
- Patiënten hebben niet eerder kanker gehad, met uitzondering van enkele vrij onschuldige vormen van huidkanker of prostaatkanker of als dit langer dan 5 jaar geleden is.
- Patiënten zijn 18 jaar of ouder
- Patiënten hebben voldoende algemene lichamelijke conditie voor de uiteindelijke behandeling.
De arts beoordeelt aan de hand van de medische gegevens of patiënten daadwerkelijk voor dit onderzoek in aanmerking komen.
Behandeling
De uroloog heeft geconcludeerd dat er mogelijk ingroei is in de spierlaag van de blaas.
Deelnemende patiënten worden door loting verdeeld in twee groepen. Deze groepen worden met elkaar vergeleken. Patiënten weten tijdens het onderzoek in welke groep ze zitten.
Groep A
Patiënten krijgen een MRI-scan van de blaas en daarna wordt op dezelfde dag een klein stukje van de tumor (zogenaamd biopt) weggenomen tijdens een blaasspiegeling (cystoscopie).
Groep B
Patiënten krijgen de standaarddiagnostiek: een kijkoperatie, waarbij de tumor geheel of gedeeltelijk wordt verwijderd. Ook zullen er vlak vóór de kijkoperatie 1 en net ná de kijkoperatie 2 buisjes bloed worden afgenomen.
Na de MRI-scan met biopt of de kijkoperatie zal de behandeling volgens standaard zorg verlopen.
Bijwerkingen
De arts bespreekt de bijwerkingen voordat patiënten de MRI-scan met biopt, of de kijkoperatie krijg
Extra belasting voor patiënt
Patiënten die ingeloot zijn in de groep die een MRI krijgt, krijgen naast de MRI ook een blaasspiegeling waarbij een stukje uit de tumor wordt afgenomen. De blaasspiegeling en de MRI vinden plaats tijdens een poliklinisch bezoek, bij voorkeur op dezelfde dag.
Patiënten die ingeloot zijn in de groep van de standaard zorg, krijgen een kijkoperatie waarbij de tumor geheel of gedeeltelijk wordt verwijderd. Vlak vóór en ná de kijkoperatie worden enkele buisjes bloed afgenomen. De patiënt verblijft meestal 1 of soms enkele nachten in het ziekenhuis.
Patiënten wordt gevraagd verspreid over 2 jaar, maximaal 4 keer een vragenlijst in te vullen om meer inzicht te krijgen in hoe het met de patiënt gaat.
De arts bespreekt de extra belasting met de patiënt voordat de MRI-scan met biopt, of de kijkoperatie gestart wordt.
Deelnemende ziekenhuizen
Onderstaande ziekenhuizen nemen deel aan het onderzoek. Het kan zijn dat uw ziekenhuis niet genoemd wordt, maar wel aan het onderzoek deelneemt. Informeer hiernaar bij uw arts.
- Amsterdam UMC, AMSTERDAM
- Antoni van Leeuwenhoek (AVL) / NKI, AMSTERDAM
- Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis, NIJMEGEN
- Erasmus MC, ROTTERDAM
- Jeroen Bosch Ziekenhuis, 'S HERTOGENBOSCH
- Maasziekenhuis Pantein, BOXMEER
- Meander Medisch Centrum, AMERSFOORT
- Medisch Spectrum Twente, ENSCHEDE
- OLVG, AMSTERDAM
- Radboudumc, NIJMEGEN
- Rijnstate , ARNHEM
- St. Antonius Ziekenhuis , NIEUWEGEIN
- Treant Zorggroep, HOOGEVEEN
- UMC Utrecht, UTRECHT
- VieCuri Medisch Centrum, VENLO-VENRAY
- ZGT, ALMELO-HENGELO
- Ziekenhuis Bernhoven, UDEN
- Ziekenhuis Gelderse Vallei, EDE
Onderzoeksgegevens
Wetenschappelijke titel
Multi-parametric MRI in patients suspected for muscle invasive bladder cancer: a new local staging paradigm
Studie website
Kankersoorten
blaaskanker, spierinvasief
Fase trial
anders
Status
open (sinds: 26 oktober 2023)
Maximaal aantal patiënten
360
Sponsor / verrichter
Radboudumc
Principal Investigator
Dr. A.G. van der Heijden, Radboudumc
Coördinator
Lisa van Hoogstraten, Radboudumc
Contactgegevens
bladparadigm@radboudumc.nl
0650162128
Onderzoeksgroep
DUOS
Goedkeuring
Trailregister
Register CCMO: NL-OMON53371
Trialregister (Engels): NCT05779631
Meer informatie
Nederlandse titel:
Multiparametrische MRI bij patiënten met verdenking opspier-invasieve blaaskanker: een nieuwe methode om hetstadium van de tumor vast te stellen.
Extra informatie
Kijk op Radboudumc voor nog meer informatie over dit onderzoek.