PREOPANC-4 - studie (Alvleesklierkanker)
Dit onderzoek is inmiddels gesloten voor deelname. Indien er informatie beschikbaar is over onderzoeksresultaten, dan wordt dit getoond onder het kopje 'onderzoeksresultaten'.
Doel onderzoek
In dit onderzoek worden gegevens verzameld van ruim 200 patiënten met lokaal gevorderde alvleesklierkanker die na tenminste 4 maanden chemotherapie een stabiele ziekte hebben. Bij een deel van deze patiënten zal de tumor met een operatie verwijderd kunnen worden.
In het PREOPANC-4-project worden de laatste internationale inzichten, richtlijnen en ervaringen toegepast in Nederland. Het is de verwachting dat patiënten hierdoor beter worden geselecteerd voor de juiste behandeling. Bijvoorbeeld doorgaan met (een ander type) chemotherapie of het ondergaan van een operatie om te kijken of de tumor kan worden verwijderd. Dit vergroot mogelijk de kans op een langere overleving.
Wordt er geloot?
Nee. Bij dit onderzoek speelt loting geen rol.
Behandeling
- De patiënt kan deelnemen als hij/zij de voorbehandeling met chemotherapie al (deels) heeft ondergaan. De resultaten van dit onderzoek worden vergeleken met de behandeling van patiënten met hetzelfde ziektebeeld in de afgelopen jaren in Nederland. De deelnemende patiënt geeft toestemming voor het gebruik en opvragen van medische gegevens van de patiënt voor wetenschappelijk onderzoek.
- De situatie van de patiënt (inclusief CT-beelden en bloeduitslagen) wordt besproken in een overleg met artsen en experts uit het binnen- en buitenland (chirurgen, oncologen en radiologen) om zorgvuldig te bepalen of een operatie zinvol is. Dit noemen we het ‘expertpanel’.
- Het is belangrijk dat de deelnemende patiënt beseft dat deelname aan de PREOPANC-4-project niet betekent dat hij/zij automatisch in aanmerking komt voor een operatie om de tumor te verwijderen. Door de PREOPANC-4-studie verwachten wij dat bij ongeveer een vijfde tot een kwart van de patiënten met lokaal gevorderde alvleesklierkanker na chemotherapie alsnog de tumor verwijderd kan worden tijdens een operatie.
Deelname wordt gestopt als
- De patiënt zelf besluit te stoppen.
- De Dutch Pancreatic Cancer Group (DPCG), de overheid of de beoordelende medisch-ethische toetsingscommissie, besluit om het onderzoek te stoppen.
Bijwerkingen
Niet van toepassing, omdat er alleen gegevens worden verzameld voor dit onderzoek.
Extra belasting voor patiënt
Geen
Onderzoeksgegevens
Wetenschappelijke titel
Nationwide implementation program for optimal multidisciplinary management and resection of locally advanced pancreatic cancer (PREOPANC-4)
Studie website
Kankersoorten
alvleesklierkanker
Fase trial
anders
Status
gesloten (sinds: 25 maart 2025)
Maximaal aantal patiënten
223
Sponsor / verrichter
Dutch Pancreatic Cancer Group (DPCG), Amsterdam
Principal Investigator
Prof. dr. M.G. Besselink, Amsterdam UMC, locatie VUmc
Coördinator
Drs. T.F. Stoop, Amsterdam UMC, locatie VUmc
Onderzoeksgroep
DPCG
Goedkeuring
Het onderzoek naar deze nieuwe behandeling is getoetst door een erkende medisch-ethische toetsingscommissie. Deze heeft geoordeeld dat het verantwoord is om de medewerking van patiënten te vragen. Voor meer informatie zie: CCMO.
Vermelding in trialregister:
- Register CCMO: Deze studie is niet WMO-plichtig
Meer informatie
Nederlandse titel
Landelijk implementatieprogramma optimale behandeling lokaal gevorderde alvleesklierkanker (PREOPANC-4)
Kijk op DPCG voor meer (patiënten-)informatie over dit onderzoek