ga naar hoofdinhoud

onderzoekbijkanker.nl

een overzicht van interventie-onderzoek, studies naar kwaliteit van leven en observationele studies

PERISCOPE II - studie (Maagkanker)

Dit onderzoek is inmiddels gesloten voor deelname. Indien er informatie beschikbaar is over onderzoeksresultaten, dan wordt dit getoond onder het kopje 'onderzoeksresultaten'.

Doel onderzoek

Patiënten met maagkanker die te maken hebben met uitzaaiingen op het buikvlies of kankercellen in het buikvocht, hebben een slechte prognose. De huidige behandelingen kunnen de overleving beperkt verbeteren; genezing is helaas nog niet mogelijk. Het is daarom van belang om nieuwe behandelingen te ontwikkelen om de overleving te verlengen en hopelijk ooit genezing te kunnen bereiken.
In dit onderzoek worden twee soorten behandelingen met elkaar vergeleken. De ene groep krijgt de huidige standaard behandeling: systemische chemotherapie. De andere groep krijgt een nieuwe behandeling bestaande uit een operatie waarbij, indien mogelijk, de maagkanker zelf en alle zichtbare uitzaaiingen op het buikvlies worden verwijderd waarna de buikholte gespoeld wordt met verwarmde chemotherapie (dit noemen we HIPEC).
Voorafgaand aan dit onderzoek is de PERISCOPE I-studie gedaan waarin de veiligheid en haalbaarheid van de HIPEC behandeling bij maagkanker zijn onderzocht en aangetoond. De resultaten van die studie zijn de basis geweest voor de huidige PERISCOPE II-studie. In de PERISCOPE II-studie onderzoeken we het effect van de HIPEC behandeling op de algehele overleving (en kwaliteit van leven) van maag- kankerpatiënten met beperkte buikvliesuitzaaiingen.


Onderzoeksresultaten

Aantal deelgenomen patiënten

In totaal hebben 102 patiënten aan deze studie meegedaan.

Toelichting

De PERISCOPE II studie is gesloten voor verdere deelname.

De follow-up van patiënten in de studie zal volgens protocol worden gehandhaafd.

De studie is gesloten sinds 17-09-2024. Drs. Judith Quik (j.quik@nki.nl) is de contactpersoon.

Wordt er geloot?

Ja. Deelnemende patiënten worden door loting verdeeld in verschillende groepen. Alle groepen worden met elkaar vergeleken. Patiënten weten vooraf niet in welke groep ze terechtkomen.


Behandeling

Deelnemende patiënten worden door loting verdeeld in 2 groepen. Deze groepen worden met elkaar vergeleken. Patiënten horen na de loting in welke groep ze zitten.

  • Groep 1: Patiënten krijgen de standaard behandeling: systemische chemotherapie
    De patiënt gaat door met de eerder gestarte systemische chemotherapie. Dit is chemotherapie via een infuus, mogelijk gecombineerd met chemotherapie tabletten. De behandelend arts zal na de loting met de patiënt bespreken hoeveel kuren hij/zij nog krijgt.
  • Groep 2: Patiënten krijgen de nieuwe behandeling: een operatie met HIPEC (chemotherapie in de buikholte).
    De patiënt wordt hiervoor in het ziekenhuis opgenomen. De opnameduur is afhankelijk van het beloop na de operatie, en is gemiddeld 2-3 weken, afhankelijk van het wel of niet optreden van complicaties. Na de operatie is het standaard beleid dat de patiënt 1 tot 2 nachten op de intensive care verblijft. Tijdens de operatie zal, indien mogelijk, de maag geheel of gedeeltelijk worden verwijderd samen met de omliggende lymfeklieren en alle zichtbare uitzaaiingen op het buikvlies. Daarna wordt een nieuwe verbinding gemaakt tussen de slokdarm of het overgebleven deel van de maag en de dunne darm. Vervolgens wordt de buikholte met (verwarmde) chemotherapie gespoeld. De gebruikte middelen zijn oxaliplatin ( ْ 41 C) en docetaxel ( ْ 37 C). De HIPEC heeft als doel om de nog aanwezige kankercellen die niet met het blote oog te zien zijn te doden. Een maagkankeroperatie duurt ongeveer 3 uur; het spoelen met chemotherapie neemt ongeveer 3 uur extra in beslag. Na herstel van de operatie wordt besproken of nog een aanvullende (chemotherapie) behandeling verstandig is. Dit is afhankelijk van de bevindingen tijdens de operatie, het weefselonderzoek na de operatie en het herstel van de operatie.

Vervolgafspraken en onderzoeken

  • Vervolgafspraken vinden plaats op de polikliniek. Deze poliklinische controles worden ongeveer om de drie maanden gepland na de datum van de loting. Een aantal van deze controles wordt gecombineerd met een bloedafname en een CT-scan van de buik.
  • De patiënt vult voorafgaand aan, tijdens en na de behandeling maximaal 6 kwaliteit-van-leven vragenlijsten in te vullen. Het invullen hiervan kost ongeveer 20 minuten.

De behandeling wordt gestopt als

  • De behandelend arts vindt dat de nadelige gevolgen van bijwerkingen voor de patiënt groter zijn dan de mogelijke voordelen.
  • De patiënt zelf besluit te stoppen.

Bijwerkingen

Iedere behandeling kan bijwerkingen hebben.
Bijwerkingen van de chemotherapie en eventuele operatieve behandeling worden vooraf door de arts met de patiënt en zijn/haar naasten besproken.

Bijwerkingen operatie:
Tijdens en na de operatie kunnen complicaties optreden. De meest voorkomende complicaties die kunnen optreden zijn: bloeding, wondinfectie, longontsteking, een vertraagde darmontlediging en een lekkage van de nieuwe verbinding die wordt gemaakt tussen slokdarm/restmaag en dunne darm.

Bijwerkingen HIPEC-behandeling:
Chemotherapie die in de buikholte wordt toegediend kan in kleine hoeveelheden ook in de bloedsomloop terechtkomen. Het kan dus gebeuren dat bijwerkingen van chemotherapie na de operatie voorkomen. De meest voorkomende zijn: misselijkheid, diarree en een verandering van de bloedwaarden.

Extra belasting voor patiënt

  • Opname in het ziekenhuis van circa 2-3 weken (wanneer de patiënt wordt geloot voor de nieuwe behandeling (operatie en HIPEC).
  • Er kunnen complicaties optreden.
  • Er bestaat een mogelijkheid dat tijdens de operatie moet worden besloten om af te zien van het oorspronkelijke plan.
  • Het invullen van vragenlijsten kost extra tijd.

Wetenschappelijke titel

Treatment of PERitoneal dissemination in Stomach Cancer patients with cytOreductive surgery and hyperthermic intraPEritoneal chemotherapy: the PERISCOPE II study

Kankersoorten

maagkanker

Fase trial

III

Status

gesloten (sinds: 17 september 2024)

Maximaal aantal patiënten

226

Sponsor / verrichter

Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (NKI - AvL), AMSTERDAM

Principal Investigator

dr. J.W. van Sandick, chirurg, NKI-AvL, AMSTERDAM

Coördinator

J.S.E. Quik, arts-onderzoeker, NKI-AvL, AMSTERDAM

Onderzoeksgroep

DUCG

Goedkeuring

Het onderzoek naar deze nieuwe behandeling is getoetst door een erkende medisch-ethische toetsingscommissie. Deze heeft geoordeeld dat het verantwoord is om de medewerking van patiënten te vragen. Voor meer informatie zie CCMO.

Vermelding in Trialregister:

Datum laatste controle: 17 september 2024

Deze informatie is afkomstig van Onderzoekbijkanker.nl
Dit is een website van

Het overzicht van trials wordt voor patiënten ook getoond op kanker.nl/trials