ga naar hoofdinhoud

onderzoekbijkanker.nl

een overzicht van interventie-onderzoek, studies naar kwaliteit van leven en observationele studies

PROMPT - studie (Prostaatkanker)

Dit onderzoek is inmiddels gesloten voor deelname. Indien er informatie beschikbaar is over onderzoeksresultaten, dan wordt dit getoond onder het kopje 'onderzoeksresultaten'.

Doel onderzoek

Deze studie onderzoekt de doelmatigheid en uitkomsten van het routinematig en vroegtijdig uitvoeren van moleculair onderzoek op tumormateriaal. Kanker ontstaat door fouten in het erfelijk materiaal (DNA). Kennis van deze fouten verklaart soms het biologisch gedrag, en verschillen tussen individuele patiënten. Ook kunnen deze fouten een aangrijpingspunt zijn voor doelgerichte therapie.  Dit onderzoek probeert aan te tonen dat deze kennis zorgt voor een optimaal behandelplan, die per patiënt specifiek is, en gericht op het DNA-profiel van de tumor. Er wordt onderzocht of het opstellen van een persoonlijk behandelplan patiënten langer laat leven met een betere kwaliteit van leven, in vergelijking met het niet routinematig uitvoeren van moleculair onderzoek.


Wordt er geloot?

Nee. Bij dit onderzoek speelt loting geen rol.


Behandeling

Er wordt een biopt (stukje weefsel) van de tumor weggehaald. Dit stukje weefsel wordt onderzocht waarbij gekeken wordt naar DNA fouten. Op basis van de uitkomst krijgt de patiënt een gepersonaliseerd plan.

Bijwerkingen

Iedere behandeling kan bijwerkingen hebben. De bijwerkingen voor de vervolgbehandeling op basis van het biopt zijn verschillend. Dit is afhankelijk welke behandeling het meest passend is voor de patiënt.

Extra belasting voor patiënt

Voor het onderzoek dient er een recent biopt zijn genomen. Mocht er geen biopt aanwezig zijn zal deze worden afgenomen, dit kan zijn van een uitzaaiing (metastase) of de prostaat zelf.

Wetenschappelijke titel

Observational study evaluating the cost-effectiveness and quality of life: Implementing routine molecular characterization in patients with metastatic castration-resistant prostate cancer by next generation DNA sequencing (PROMPT-study).

Studie website

Ga naar studie website

Kankersoorten

prostaatkanker

Fase trial

anders

Status

gesloten (sinds: 1 maart 2023)

Maximaal aantal patiënten

600

Sponsor / verrichter

Radboudumc, NIJMEGEN

Principal Investigator

Prof. W. Gerritsen en Dr. Niven Mehra, Radboudumc Nijmegen

Coördinator

Iris Kloots, Radboudumc Nijmegen

Goedkeuring

Dit onderzoek is niet-WMO plichtig.

Nederlandse titel
ImPlementatie van ROutinematig en vroegtijdig Moleculair karakterisatie van patienten met het gemetastaseerd castratie-resistent ProsTate kanker met next-generation DNA sequencing (PROMPT-studie).

Kijk op PROMPT-studie Radboudumc voor meer informatie over dit onderzoek. 

Datum laatste controle: 20 maart 2023

Deze informatie is afkomstig van Onderzoekbijkanker.nl
Dit is een website van

Het overzicht van trials wordt voor patiënten ook getoond op kanker.nl/trials