onderzoek bij kanker

Geeft u informatie over het meedoen aan wetenschappelijk
onderzoek bij kanker

Begrippenlijst


Hormoontherapie

Hormonale therapieën beperken de productie van bepaalde eigen hormonen of verminderen de invloed daarvan. Zonder die (invloed van) eigen hormonen overleven de kankercellen minder goed of helemaal niet.


HOVON

Stichting Hemato-Oncologie voor Volwassenen Nederland (HOVON). De stichting houdt zich bezig met het verbeteren en bevorderen van behandelmethoden voor volwassen patiënten met hematologische kwaadaardige ziekten, zoals leukemie en lymfklierkanker.  Meer informatie kunt u vinden op de website van de HOVON.


Hyperthermie

Bij een behandeling met hyperthermie (letterlijk: verhoogde temperatuur) wordt het kwaadaardige gezwel verwarmd tot een temperatuur van 40 à 45˚ Celsius (˚C). Gezonde cellen zijn bestand tegen deze temperatuur, maar kankercellen worden hierdoor aangetast. Een deel van de kankercellen gaat dood door de hyperthermie. Andere kankercellen worden gevoeliger voor een andere behandeling (meestal radiotherapie, soms chemotherapie). Hyperthermie wordt daarom altijd toegepast in combinatie met radiotherapie of chemotherapie.